Zapach tradycji znów unosił się w powietrzu szkół w gminie Bukowsko!
W październiku uczniowie mieli okazję uczestniczyć w niezwykłych warsztatach kulinarnych, które poprowadziła Lucyna Jasińska wraz z Danutą Kozimor z Koła Gospodyń Wiejskich w Nadolanach.
Podczas zajęć dzieci wyruszyły w kolejną smakowitą podróż do przeszłości, poznały tradycyjne metody wyrabiania masła i sera, takie, jakie dawniej stosowano w wiejskich gospodarstwach. Pod czujnym okiem prowadzącyc uczestnicy sami ubijali śmietanę w maselnicy, obserwując, jak z prostych składników powstaje prawdziwe, złociste masło. Uczyli się też, jak powstaje domowy ser, naturalny, pachnący i pełen smaku.
Dzieci z dumą kosztowały swoich wyrobów, przekonując się, że smak tradycji to coś więcej niż tylko potrawa, to wspomnienie, doświadczenie i więź z historią.
Projekt został sfinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji w ramach programu „Nasze tradycje”.
